Miért jó ez neked? Kérdezte barátnőm hitetlenkedve, amikor meséltem neki, hogy milyen küzdős edzéseken vagyok túl, és hogy milyen versenyekre szeretnék benevezni. Döbbenten néztem rá, és csak annyit kérdeztem: nem látszik? Végül megegyeztünk, hogy látszik rajtam, hogy miért jó, de a kételkedőknek találtam ki ezt a posztot...

Meglehetősen elveszett állapotban voltam, mielőtt elhatároztam, hogy újra elkezdek gyorsgyalogolni. Tavaly februártól nyárig, majd novembertől gyalogoltam, majd idén februárban tettem meg az első futó lépéseket, hosszú évek kihagyása után. Mivel jelentős túlsúlyom van, számomra a fogyás az egyik fő feladat, amellett persze, hogy az izmaimat és a keringésemet is erősítsem. A futással azonban nem csupán a kézzel fogható változások jönnek, hiszen jóval többet kaptam, mint amit álmodni mertem volna. Ezeket próbálom most összegyűjteni, hátha már csak ez az egy apró lökés hiányzik, hogy te is felhúzd a cipőt, és elindulj arra, amerre mi megyünk. :-)

Jókedv

Az egyik legfontosabb változás a hangulatomban következett be. Február volt, az az idő, amikor az ember az orrát se dugná ki a takaró alól... emlékeztek, legszívesebben csokival töltött csokit mártogatnál forró csokiba... Ha futsz, nem kell csokival tömnöd magad, hogy folyamatos endorfinfürdőben lubickolj. Ha egy héten csak 2-3 alkalommal mész futni, akkor is rövid időn belül érezni fogod, ahogy hangulatod a folyamatos rosszkedvből lassan javulni kezd, és mire észbe kapsz, már edzés után, hazafelé sétálva is optimistán mosolyogsz majd a külvilágra. A legjobb, hogy lesz, aki visszamosolyog rád. ;-)

Energia

Egy kiadós edzés után csupán az izmaim fáradtak el, mégsem érzem azt a fajta fáradtságot, ami a semmittevős időszakokra jellemző, amikor ahhoz is erőt kell gyűjtenem, hogy feltápászkodjak a kanapéról. A legjobb másnap, amikor az izmaim már pihentek egy kicsit, mégis tevékeny vagyok, spontán, nem okoz problémát megcsinálni a nemszeretem feladatokat, hamarabb végzek mindennel, amibe csak belekezdek. Ráadásul folyamatosan úgy érzem, hogy ennél még sokkal többet is tudnék tenni, így nekiállok feladatokat keresni. Vagy egyszerűen csak bringával megyek dolgozni.

Tiszta fej

Ha a főnök, vagy az idegesítő kolléga egész nap rajtad lógott, határidő van, vagy sehogy sem jön a kreatív ötlet, vagy egy ütős szlogent kell megfogalmazni, vagy a könyved utolsó fejezetét kell megírnod, vagy helyre rázni a kapcsolatodat. Vagy már túl sok minden, a munkád, a családod, a bevásárlólista, a számlák, a tennivalók mind egyszerre kavarognak a fejedben, itt az ideje futni, és legalább egy órára elengedni az egészet. Futás közben csak magamra figyelek, csak az a fontos, hogy abban a pillanatban szellemileg és testileg is ott legyek, akkor csak ez az egyetlen feladatom van, az összes többit magam mögött hagyom. Mire vége az edzésnek, a káosz helyét lassan átveszi a rend, de legalábbis megtalálom a fonal végét, hogy módszeresen felgöngyölítsem az egészet.

Lelki béke

Nem szeretném osztályozni a futás pozitív hatásait, de számomra ez az egyik legátütőbb és leginkább szembetűnő változás. Egyszerűen kiegyensúlyozottabb vagyok, kevésbé aggódok olyan dolgokon, amelyekre nincs ráhatásom, az egész parafaktor klasszisokkal csökkent. Könnyebb elengedni a stresszt, könnyebb felülemelkedni a nézeteltéréseken, elfogadóbb, toleránsabb és ha lehet, még empatikusabb vagyok.

running-quotes-2.jpg

Tiszta tüdő

Allergiás vagyok sok mindenre, persze nyilván az itthon lakó állatkákra is, de úgy érzem, mióta futok, jóval könnyebben lélegzek. Nem is csoda, a futás nem csupán a szívre és a keringésre, a tüdőre is jótékony hatással van, megnő a tüdőkapacitás, mivel az izmoknak rövid idő alatt több oxigénre van szüksége.

Felpörgő anyagcsere

Ha sportolsz, beindul a tested, javul a vérkeringésed, felgyorsul a nyirokkeringés, az izmaid és az ízületeid is jobban, nagyobb mozgástartományban működnek. Ha egészséges vagy, idővel csökken a vérnyomásod és a pulzusod, mert edzettebb leszel, a sporthoz szükséges folyamatos és minőségi tápanyagbevitel pedig helyre teszi az emésztésedet is. Ráadásul a rendszeres sport egy sor betegséget segít megelőzni, mint például a II-es típusú diabétesz, az érszűkület, a mozgásszervi betegségek, stb... Plusz hozomány, hogy a javuló keringéssel és az izzadással hatékonyabban szabadulsz meg a méreganyagoktól, és a bőröd is szebb, feszesebb lesz. Mindez csupán azért, mert elkezdtél futni. 

Helló izmok

Régen látott izmok jelentek meg rajtam, nyilván főleg a lábamon, és a napi masszírozások során örömmel látom, hogy egyre inkább tónusba jönnek, jobban látszanak, feszesebbek. Ha eddig nem is néztél bele a tükörbe, mikor elmentél előtte, hamarosan megpucolod, hogy jobban lásd magad, mert nézegetni fogod régen, vagy sohasem látott izmaidat.

Motiváció

Ha elkezdesz mozogni, megéri már az elejétől követni a teljesítményedet. Ha nincs okostelefonod, az edzéseidet akkor is rögzítheted valamelyik sport alkalmazás webes felületén. A távokat térképen előre megrajzolhatod, vagy utólag, ha csak úgy, elmentél egy kicsit futni. Az idődet egy sima karórával is mérheted, közben hallgathatsz zenét. Ha rögzíted az edzéseket, előbb-utóbb látni fogod a javulást, és már sokkal könnyebb lesz később rávenni magad az elindulásra, ha éppen kifogásokat keresgélnél. Nincs motiválóbb, amikor látod a saját fejlődésedet. Az első és a közelmúlt egyik szigetköre között 26 perc különbséget mértem. Kell ennél jobb motiváció? ;-)

ragnar-quote.jpg

Társaság

Ez lehet egyben motiváció is, hiszen ha tudod, hogy a többiek a megbeszélt helyen várnak, kevésbé sumákolod el az edzést. Ha társaságban futsz, sok kedves és jókedvű, a futás iránt elkötelezett ember vesz majd körül. Biztatnak, segítenek, veled futnak, motiválnak, megdicsérik a megosztott eredményeidet, ha elkenődsz tőlük mindig számíthatsz egy-két jó szóra. A legjobb, hogy hamarosan te magad is részévé válsz a társaságnak, és amit tőlük kaptál, visszaadod valakinek. A versenyekre ugyanez a hangulat a jellemző, segítjük, dicsérjük és biztatjuk egymást, hiszen legfeljebb az eredményeink versenyeznek egymással, sportolóként viszont ugyanazon az úton, ugyanarra haladunk. Előbb-utóbb azt is felfedezed, hogy változik a baráti köröd. Az igazi barátokhoz ragaszkodik az ember, de aki hátráltat, negatív és nem örül a sikereidnek, annak nincs helye az életedben. A helyükre úgyis inspiráló és fontos emberek lépnek, akikkel kölcsönösen segíteni tudjátok egymást.

Elérhető célok és sikerélmény

Amellett, hogy vannak aktívabb és kevésbé aktív időszakok mindenki életében, nekem nagyon sokat segít, hogy elérhető célokat tűzök ki. Pontosan tudom, hogy mennyit fogok fogyni, de rövid távon nem az egész súlyfeleslegemet jelölöm meg célként, csak egy részét. Sokkal könnyebbnek találom, ha mondjuk 10 kilónként haladok, vagy pár másodperccel jobbat szeretnék futni, bringázni. Ez közelebb hozza a távoli célokat és rendszeresen ellát sikerélménnyel. A céltalanság viszont zsákutca és nehéz kitolatni belőle. Lehet cél az első futás. Aztán a második, vagy a heti kettő, majd három, aztán jöhetnek a keresztedzések. Ahogy egyre fittebb leszel, egyre nyitottabb leszel más sportok iránt is, mert nem okoz majd problémát a művelésük.

Testtudatosság

Ez nagyon érdekes téma, talán egyszer írok róla hosszabban. Engem lenyűgöz, hogy a sportolók mennyire tudatosan használják a testüket. Ez a teljesítménytől a pontos mozgáskoordinációig mindent magában foglal. A másik vetület, hogy mennyire nem tudunk tisztában lenni saját testünk határaival. Például amikor elkezdtem mozogni, csak akkor döbbentem rá, hogy a hasam konkrétan akadályoz egy sor mozdulat elvégzésében, így mivel a mozgásom fizikailag korlátozott, az ízületeim és az izmaim mozgása is egy viszonylag szűk tartományra korlátozódik. Ott van és nem használod?! Pazarlás! Ha mostanában, vagy még soha nem tetted meg, itt az ideje meztelenül a tükör elé állni világosban és felmérni a terepet. Még jobb, ha elmész jógázni, hamar rádöbbensz a korlátaidra.

what-is-your-motivation-dr-diva-verdun.jpg

Kis lépések

Az összes életmód-tanácsadó cikk azt harsogja, hogy válts életmódot, kezdj el máshogy enni, mozogni, diétázni, súlyzózni, futni, úszni, cseréld le a ruhatáradat, stb... Nyilvánvaló, hogy ez ebben a kombinációban nettó hülyeség, hiszen ki lenne képes egyik napról a másikra egyszerre mindent megváltoztatni. Ezért inkább haladj lépésenként, az egyik úgyis hozza majd magával a következőt. Egyszerre egy paraméteren változtass, barátkozz meg vele, fogadd be, éld meg, tedd sajátodévá, majd ez után jöhet a következő.

Táplálkozás

Nálam szorosan kapcsolódik az előző ponthoz. Szerintem sokan esnek abba a hibába, hogy annyira koncentrálnak az egészséges és a helyes táplálkozásra, hogy egyszerűen túleszik magukat, vagy egészségesnek hitt ételeket esznek, miközben valójában kalóriabombával tömik magukat. Estem én is ebbe a hibába, tipikusan megtévesztő ételek például a gyümölcsjoghurtok, az energia- és müzliszeletek, az izotóniás italok, az energiagélek, és minden, ami nagy sportteljesítményt leadók szénhidrát-ellátására szolgál. Ezek masszív adagot tartalmaznak, hiszen ha nagy terhelésnél nem viszel be többek között elég szénhidrátot, akkor egyszerűen nem jutnak tápanyaghoz a sejtjeid, csökken a teljesítményed, előbb-utóbb eléhezel és rossz esetben akár el is ájulhatsz. Kezdőként, rövid távoknál, nem szélsőséges terhelésnél nincs szükséged sem a szénhidrát-tartályok feltöltésére, sem utólagos pótlására. Kalóriacsapdák a különböző bolti kekszek, akkor is, ha amúgy nagyon egészséges zabot tartalmaznak, és nyilvánvalóan a bűnözésre alkalmas csemegék, mint például a csoki, fagyi, cukros üdítők, chipsek, és általában minden, amit eddig gyönyörtől nyögdécselve fogyasztottál.
Érdekes, hogy mióta futok, teljesen máshogy táplálkozom, és ez csak részben tudatos. Egyszerűen sajnálom a kalóriákat számolatlanul tömni magamba, hiszen egy szigetkör 3-600 kcal elégetését jelenti. 600 kcal nagyjából két croissant a reggeli kávéd mellé. És akkor hirtelen rádöbbensz, hogy ennél értékesebb dolgokat ehetnél, így én még két évvel ezelőtt felhagytam a kenyérevéssel, és ettől csak különleges esetekben térek el, például akkor, amikor semmi más módon nem oldható meg az evés. Kevesebbet is eszem, összementek az adagok, mert valahogy így esik jól. Bűnözni persze ér, néha belefér egy fagyi, vagy egy kis étcsoki (nem egy egész tábla!)... Indokolt esetben, ha érzésed szerint mindent megteszel magadért, de a kilók hónapok múltán sem mozdulnak, érdemes orvoshoz, dietetikushoz fordulni.., 

És amit még nem fedeztem fel...

Azt hiszem, hogy ez a felsorolás még számos olyan elemet tartalmaz, ameddig nem jutottam el rövid újrakezdő sportpályafutásom alatt. Fogalmam sincs, hogy mit tartogat számomra ez a jövő, de már optimistán várom! Ha csak néhány meggyőző érvre van szükséged, írd le magadnak, hogy a saját életed miből áll. Leírhatsz egy hetet, reggeltől estig, és lehet, hogy meglep, mennyire kiürültek és csak a rutinra korlátozódnak a napjaid. Szóval itt az ideje futni, vagy valamilyen sport után nézni... ;-)

banner1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://gyalogkorte.blog.hu/api/trackback/id/tr506181045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása