Egy izzasztó edzés után hazaérsz, lerúgod a cipődet és már mész is zuhanyozni, vagy nekiállsz feltölteni kiürült tápanyag-raktáraidat. Mielőtt nagyon belemerülnél, kanyarodjunk oda vissza, hogy lerúgtad a cipődet. Annak érdekében, hogy a mindennapokban helyesen ápold futószervedet, új sorozatot indítok útjára, amelyben egy-egy problémát járok körül, és adok tippeket legyőzésére.

Aki rendszeresen sportol, minden bizonnyal találkozott már néhány olyan problémával, amely megkeseríti hétköznapjainkat. Ezek érinthetik a körmöket és a bőrt egyaránt, ezért lábápoló szakemberként rendkívül fontosnak tartom a helyes otthoni ápolást. Véleményem szerint olyan kötelező eleme ez a sportolásnak, mint a bemelegítés és a nyújtás. Különösen igaz ez a kor előre haladtával, illetve bizonyos betegségek esetében, mint például a cukorbetegség, az érszűkület, vagy a visszértágulat.

Ahhoz, hogy sokáig problémamentesen működhessen a lábad, figyelj oda rá, ápold és jutalmazd teljesítményét. Ez az otthoni rendszeres ápolástól kezdve a Futópedikűrig terjed, amelynek során az otthon nem kezelhető problémákat enyhítem, vagy szüntetem meg. A lábizzadás, a lábszag, a körömproblémák, a kórokozók okozta elváltozások mind olyan problémák, illetve olyan problémákhoz vezetnek, amelyek megelőzhetőek, ezért a mindennapokban érdemes néhány alapszabályt betartani...

banner1.jpg

Tisztálkodás

A lábszag nem önálló probléma, hanem következmény, és amellett, hogy elszenvedője számára is meglehetősen kellemetlen, egészségügyi kockázatot is rejt magában. Kiválthatja stressz, túlsúly, lázzal járó betegség, helytelen öltözet, rosszul szellőző cipő, illetve ortopédiai elváltozások (mivel a lesüllyedt boltozatok alatt nem tud szellőzni a láb). Nyilvánvaló, hogy a megnövekedett fizikai teljesítmény mellékhatása is a bőséges verejtékezés, amely alól nem kivétel a láb sem. Mivel a verejtékmirigyek által kiválasztott izzadtság mennyisége egyénenként eltérő és számos körülménytől is függ, a megoldások is egyénenként változhatnak.

Tipp: Fürdés után töröld szárazra a lábujjaid egymás felé néző oldalát is. Ezzel az egyszerű művelettel segítesz az elhalt hámsejteknek a leválásban, amelyet egyébként tested többi részén a ruházat elősegít. A törölközővel való finom dörzsölés csökkenti a bőrön maradó az elhalt hámsejtek számát, így nem termelődik a lábszagért felelős ammónia sem. Nem mellékes, hogy a bomlás következtében a bőr kémhatása az immunvédekezés fontos részét képező savasból lúgos felé tolódik, amely kedvez a kórokozók megtapadásának és szaporodásának. Ezek nem csupán baktériumok és vírusok lehetnek, hanem gombák is.

A rendszeres és a futás utáni azonnali tisztálkodás mellett érdemes hetente egy láb-wellness napot beiktatni. Ápolásra, felfrissülésre és a kórokozók elleni harcra nagy koncentrációjú tengeri sós, a lúgos kémhatás ellensúlyozására 5% ecetsavas lábfürdő alkalmas.

 

Szerek

Nehéz kérdés elé állítanak a vendégek akkor, amikor megkérdezik, hogy milyen szereket ajánlanék a lábizzadás, illetve lábszag kiküszöbölésére. Az izzadás a normál élettani folyamat része, hiszen a bőr funkciói közé tartozik a kiválasztás és a szervezet hőháztartásának szabályozása, amelyet nem csupán a verejték párolgása nyomán létrejövő hőelvonással, hanem a bőrben futó erek tágításával, szűkítésével, valamint a láthatatlan párolgással kivitelez. Éppen ezért bár lokálisan lehet harcolni az izzadás ellen, a teljes testünket nem tudjuk megóvni tőle. 

Vegyesek az érzéseim az izzadásellenes (verejtékcsökkentő) készítményekkel kapcsolatban, mert a reklámokban száraz, foltmentes ruhában, könnyed testtel repkedő modellek lehet, hogy a forgatás néhány perce alatt egy cseppet sem izzadnak (talán csónaklakkal kenik le őket?), valójában az ő bőrük is ugyanúgy működik. Ezért tartom álszentnek az izzadásgátló készítményeket népszerűsítő reklámokat, hiszen ezek a készítmények hónaljban sem szüntetik meg a problémát tökéletesen, így a sokkal rosszabbul szellőző láb esetében sem.
A verejtékcsökkentők egyébként - nagy vonalakban - pórusösszehúzó hatásúak, és eltömítik a szarurétegben a verejtékmirigyek kivezető nyílását. Savas kémhatásúak, a lúgos felé eltolódó bomlástermékeket alumínium és cink sói segítségével közömbösítik.
Azért érdemes kísérletezni a drogériákban kapható, különböző hatóanyagú és működésű szerekkel, mert baktériumölő anyagokat tartalmaznak, így ezek funkciója főleg a szagok megelőzése, mint a szárazon tartás, de lehet akár mindkettő egyszerre. A szagtalanítók gyantasavakkal, alumínium-klorid, klorofil és illóolajok segítségével küzdenek a baktériumok elszaporodása és a szagok ellen.

Léteznek olyan készítmények, amelyek alkalmazása után púderszerű réteg képződik a bőrön, és emulzió, gél vagy aeroszol formájában kaphatóak. Sajnos ezek hatása sem tartós, mivel átmenetileg szárazzá teszik a lábat, és bár egy egész napos kiképzést nem bírnak ki, ám futás előtt alkalmazva megoldást kínálhatnak a problémára.

Szellőzés

Amikor futás után leveszed a cipődet, lazítsd meg egy kicsit a fűzőt és a bélést vedd ki belőle. A modern cipők talpbélése (ez csak egy komfortbélés, nem boltozatemelő) elvezeti az izzadtságot, ám szintetikus anyagból készül azért, hogy könnyen tisztítható, és tartós legyen. A nedvesség elvezetése miatt valószínű, hogy a betét alatt is vizes lett a cipőd belseje, de ha jól szellőző, meleg helyen kiszárítod, már kiiktattad egy kellemetlen probléma egyik összetevőjét.

Fertőtlenítés

Öltözékünk másik fontos eleme a zokni, amelyet érdemes futóboltban beszerezni. Most inkább csak a tisztítására térnék ki, amely nem merülhet ki az egyszerű mosásban, ha izzadt bőrrel küzd viselője. Mivel a nedvességtől felpuhult, az elhalt bőr bomlásából származó anyagok lúgossá teszik az amúgy savas kémhatású bőrfelületet, így az kitetté válik a kórokozókkal szemben. Ha ilyen állapotban bármilyen módon vírussal, baktériummal, vagy gombaspórával érintkezik a lábad, máris esély nyílik a betegség kialakulására, amely lehet akár egy makacs gombás fertőzés, de akár súlyosabb, antibiotikumos kezelésre szoruló bakteriális fertőzés is. A vírusok tekintetében inkább csak a bőrben lokalizálódó vírusos szemölcsöktől kell tartani, amelyek nem kevésbé kellemetlen vendégek, mint a gombák.

cipo.JPG

Nincs jobb, mint az új cipő illata, de ne dobd ki a régit, ha egy kicsit büdi!

 

Mivel a kórokozókat gyakorlatilag bárhol begyűjthetjük, az izzadásra hajlamos lábú futók fordítsanak kellő figyelmet a zokni és a cipő belsejének tisztán tartására. Ez a zokni esetében rendszeres Neomagnol oldatban való áztatást jelent, amennyiben a klóros fertőtlenítés nem megoldható. A főzést és a vasalást, mint kombinált fertőtlenítést nem ajánlom, hiszen ez rövid úton tönkreteszi a zokni anyagát, amely a funkció rovására megy. A cipő (és ez lehet akár utcai is) szagtalanítására és nem utolsó sorban fertőtlenítésére a legjobb módszer pár csepp 10%-os formalinnal átitatott vattát dugni az orrába, majd zacskóba csomagolva (hogy el ne párologjon idejekorán, illetve mert rettenetes szaga van) 1-2 napig állni hagyni. A vatta eltávolítása után legalább 3-4 napig szellőztetni kell a lábbelit, mert a formalin (még a gőze is!) mérgező, bőrirritáló hatású.

Léteznek spray formában kapható, kifejezetten cipő fertőtlenítésére szolgáló készítmények, de közel nem jelentenek tökéletes megoldást, hiszen az apró porlasztott folyadékszemcsék nem képesek mindenhová behatolni, arról nem is beszélve, hogy ha már egy alaposan megviselt lábbelit kell rendbe hozni, többnyire kudarcot vallanak.

Véleményem szerint a legoptimálisabb megoldás, és hosszú távon talán költségkímélőbb az UV-fénnyel működő elektromos eszköz, amely nem csupán fertőtleníti, de meg is szárítja a cipő belsejét. Ezzel a szerkezettel gyorsan és biztonságosan történik meg a fertőtlenítés. Ha a cipő viselője köröm-, vagy lábgombával küzd, különösen jó szolgálatot tesz, hiszen megelőzi a visszafertőződést. Minden más esetben megoldás lehet a megelőzésre, ráadásul sokan nem tehetik meg, hogy több pár cipőt használjanak párhuzamosan, így fontos, hogy gyorsan újra viselhető legyen a lábbeli.

Illatos és egészséges lábakat, jó futást kívánok! :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://gyalogkorte.blog.hu/api/trackback/id/tr286103723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása